Hva leter du etter?

Regjeringen snur i aldersgrensedebatten – foreslår å fjerne bedriftsintern aldersgrense på 70 år

Regjeringen snur i aldersgrensedebatten – foreslår å fjerne bedriftsintern aldersgrense på 70 år

Arbeiderpartiet, NHO, LO har i en årrekke vært forkjempere for å beholde aldersgrenser i arbeidslivet. Regjeringen foreslår imidlertid nå å fjerne den bedriftsinterne aldersgrensen på 70 år, noe som vil medføre at kommuner og mange private virksomheter må endre praksis.

 Vi har i dag i Norge tre ulike øvre aldersgrenser i arbeidslivet. (Aldersgrensene må ikke blandes med pensjonsalder).

For det første har man den alminnelige aldersgrensen i arbeidsmiljøloven på 72 år (og tilsvarende 70 år for sjøfolk). Dette er ingen absolutt aldersgrense, men ved fylte 72 år bortfaller det alminnelige stillingsvernet og arbeidsgiver kan, om ønskelig, avslutte arbeidsforholdet utelukkende begrunnet i arbeidstakers alder, altså uten noen oppsigelsesprosess.

For det andre har man bedriftsinterne aldersgrenser, normalt på 70 år. Før 2015 var denne aldersgrensen normalt 67 år. En bedriftsintern aldersgrense skal drøftes med de tillitsvalgte og være saklig begrunnet og ikke uforholdsmessig inngripende overfor arbeidstakerne. I tillegg må den gjøres kjent, praktiseres konsekvent og være kombinert med en tjenestepensjonsordning. Lavere bedriftsintern aldersgrense enn 70 år kan fastsettes der det er nødvendig av hensyn til helse eller sikkerhet. Dette kan for eksempel være ved arbeid i Nordsjøen. Regjeringen foreslår å opprettholde unntaksordningen med lavere bedriftsintern aldersgrense begrunnet i helse eller sikkerhet.

For det tredje finnes det en rekke særaldersgrenser for visse yrkesgrupper, særlig innen offentlig sektor. Tidligere var det pliktig avgang ved oppnådd særaldersgrense, men noe av det siste regjeringen Solberg gjorde i 2021, var å endre aldersgrenseloven, slik at de som omfattes av loven ikke lenger plikter å fratre før de oppnår den alminnelige aldersgrensen på 70 år. Særaldersgrensene på 60, 63 og 65 år finnes fortsatt, men da slik at plikten til å fratre ved den aktuelle særaldersgrensen er opphørt. Man kan altså fortsatt fratre med alderspensjon ved den aldersgrense som gjelder for stillingen, men dette er nå frivillig. Tilsvarende endring ble gjort gjeldende for kommunal sektor fra 1. januar 2022. Lovendringen omfattet ikke ansatte i forsvaret.

Som en del av pensjonsforliket i Stortinget 29. februar 2024 ble det avtalt at den alminnelige aldersgrensen for statsansatte og andre medlemmer av Statens pensjonskasse skal økes fra 70 år til 72 år og dermed harmoniseres med bestemmelsen i arbeidsmiljøloven. Det ble samtidig avtalt at reglene om bedriftsinterne aldersgrenser skal vurderes. Dette er bakgrunnen for Regjeringens forslag.

Da Norge i 1917 innførte en øvre aldersgrense på 70 år (65 for kvinner), var dette begrunnet i at arbeidstakere ikke skulle få «i pose og sekk», altså både lønn og pensjon. Etter at pensjon kan tas ut fleksibelt og kombineres med arbeid, har hovedargumentet for opprettholdelse av øvre aldersgrenser vært å unngå belastende oppsigelsessaker med eldre arbeidstakere som tilsynelatende ikke forstår sitt eget beste. Da det ikke er påvist at heving eller bortfall av aldersgrenser medfører flere arbeidsrettstvister, har argumentet imidlertid begrenset verdi.

Norge trenger arbeidskraft og vi lever ca. 25 år lenger nå enn da aldersgrensen på 70 år ble innført i 1917. Øvre aldersgrenser er dessuten direkte diskriminering og det fremstår som ulogisk og uforståelig å ekskludere eldre arbeidstakere som evner og lyster å arbeide uavhengig av sitt fødselsår.

Regjeringens forslag er derfor et skritt i riktig retning.

Høringsfristen er 7. januar 2025.

Publisert 5. november 2024